Assalamualaikum dear all beloved customers, we have moved to a new and improved website, equipped with shopping cart and login features. All new stocks will be updated in the new website but we will also announce it in this blog.. If you wish to shop or making an order for Batik online, please proceed to our official website at www.alkhattabbatik.com. This blog will still be updated for batik information, latest offer and announcement. Thank You :-)

Wednesday, 8 August 2012

Malam Lailatul Qadr

Salam Alaykum

Bismillahirrahmanirrahim

1.Sesungguhnya kami telah turunkannya (al Qur’an) pada malam al Qadr.
2.Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadr itu?
3.Malam al Qadr itu lebih baik daripada seribu bulan
4.Turun malaikat2 dan malaikat Jibril padanya(malam al Qadr) dengan izin Tuhan mereka membawa segala urusan.
5.Selamat sejahteralah ia(malam al Qadr) sehinggalah terbit fajar (Subuh).                 [Al-Qadr]


Lailatul Qadr juga dikenali dengan Lailatul Mubarakah sebagaimana yang disebut dalam firman Allah yang bermaksud, “Sesungguhnya Kami telah menurunkannya(al Qur’an) pada malam yang penuh keberkatan”. Dan malam Al-Qadr sudah pastinya di bulan Ramadhan, sebagaimana firman Allah yang bermaksud,“Bulan Ramadhan yang diturunkan padanya al Qur’an.”

Ibn Abbas berkata: "Allah telah menurunkan al Qur’an dalam jumlah yang satu(sekaligus) daripada lauh mahfuz ke baitul ‘Izzah di Langit Dunia. Kemudian ia diturunkan secara beransur-ansur berdasarkan kejadian yang berlaku sepanjang kehidupan Nabi Muhammad sebagai Rasulullah selama tempoh 23 tahun"

Sufyan as Thauri berkata, “telah disampaikan kepada aku daripada Mujahid bahawa malam al qadr lebih baik daripada seribu bulan" (maknanya): amalannya, puasanya, dan mendirikan malamnya adalah lebih baik dari seribu bulan. Dan daripada Mujahid, "Malam al Qadr lebih baik daripada seribu bulan yang tidak ada malam al Qadr padanya".

Daripada Abi Hurairah radhiallahu anhu berkata bahawa Rasulullah bersabda, “ Barangsiapa yang mendirikan malam al qadr dengan penuh keimanan dan mengharapkan keampunan dari Allah, diampunkan baginya dosanya yang telah lampau.”

Malaikat-malaikat yang dimaksudkan dalam ayat ke-4 Surah Al-Qadr ialah malaikat rahmat yang membawa segala rahmat dan keberkatan pada malam itu. Banyaknya malaikat turun menandakan banyaknya keberkatan dan rahmat turun pada malam al Qadr. Keadaan ini samalah ketika turunnya Malaikat kepada orang yang sedang membaca al Qur’an atau orang yang duduk dalam majlis /halaqah zikr. Mereka melingkungi orang yang berzikir serta melabuhkan sayap mereka ke atas orang2 yang menuntut ilmu kerana memuliakan penuntut ilmu.

Manakala ar Ruh pula ialah Malaikat Jibril a.s. "Membawa segala urusan” membawa maksud segala taqdir berkaitan ajal dan rezeki, dan ketentuan segala perkara sebagaimana disebut oleh Qatadah.

Sejahtera dalam ayat ke-5 surah bermaksud Syaitan tidak dibenarkan melakukan perkara-perkara jahat pada malam itu. Kata Qatadah dan Ibn Zaid , Rasulullah bersabda, “ Salaamun hia” bermaksud baik seluruhnya. Tidak ada padanya(malam al Qadr) kejahatan hinggalah terbitnya fajr(Subuh).

Antara tanda-tanda Lailatul Qadr

Dari ‘Ubay Radhiyallahu ‘anhu, ia berkata : Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang bermaksud :“Pagi hari malam Lailatul Qadar, matahari terbit tidak menyilaukan, seperti bejana hingga meninggi” [Hadits Riwayat Muslim 762]

Dari Abu Hurairah, ia berkata : Kami menyebutkan malam Lailatul Qadar di sisi Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam beliau bersabda yang bermaksud : "Siapa di antara kalian yang ingat ketika terbit bulan seperti syiqi jafnah” [ Hadits Riwayat Muslim 4]

Dan dari Ibnu Abbas Radhiyallahu ‘anhuma, ia berkata : Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda yang bermaksud : “(Malam) Lailatul Qadar adalah malam yang indah, cerah, tidak panas dan tidak juga dingin, (dan) keesokan harinya cahaya sinar mataharinya melemah kemerah-merahan” [Tahayalisi 349, Ibnu Khuzaimah 3/231, Bazzar 1/486, sanadnya Hasan]

Jangan lepaskan peluang kita bagi merebut kebaikan, keberkatan dan ganjaran Allah pada Malam Al-Qadr ini. Ini mungkin peluang kita yang terakhir. Mari manfaatkan 10 malam terakhir Ramadhan ini. Ia mungkin pada malam-malam ganjil 10 terakhir Ramadhan sebagaimana sabda Rasulullah yang bermaksud : “…Maka carilah ia sungguh2 pada 10 malam yang terakhir dari Ramadhan.” 

kredit : www.ibnuabbas.wordpress.com

0 comments:

Post a Comment

Order Form